PERIODONTITIS I LES COMPLICACIONS per COVID-19

Un estudi que publica el “Journal of Clinical Periodontology”, una de les publicacions amb més impacte per a la comunitat científica odontològica, revela que la periodontitis s’associa significativament amb un major risc de complicacions per COVID-19, inclosa l’admissió a la Unitat de Cures Intensives (UCI) o la necessitat de ventilació assistida.

Aquest estudi s’ha dut a terme entre març i juliol de 2020 amb dades dels registres mèdics incloent a 568 pacients amb COVID-19.
Segons el professor Mariano Sanz “els pacients amb periodontitis tenen aproximadament 11 vegades més possibilitats de morir, 4 vegades més possibilitats de necessitar ventilació assistida i aproximadament 3,5 vegades més possibilitats d’ingressar a una UCI si estan infectats amb COVID-19″.

Aquest estudi posa de manifest que les persones amb periodontitis mostren un nivell en sang significativament superior de marcadors relacionats amb un pitjor resultat de COVID-19, com el dímer D, el recompte de glòbuls blancs i la proteïna C reactiva. Això, segons conclouen els responsables de l’estudi, vol dir que els pacients amb periodontitis tenen una major probabilitat de desenvolupar una resposta immune i inflamatòria aberrant, l’anomenada “tempesta de citoquines” responsable de la ràpida deterioració de molts pacients amb COVID-19.

Entre un 25-34% d'adults tenen indicis de patir periodontitis, els quals poden transformar-se en greus en el 8% dels joves i el 12% dels adults.

Enquesta de Salut Oral a Espanya (2020)
Com podem prevenir la periodontitis?

El primer pas que recomana la “Sociedad Española de Periodoncia” (SEPA) és acudir al dentista per tal que els professionals revisin el pacient, i puguin fer un diagnòstic del seu estat bucal.

Una correcta higiene diària és molt important també per mantenir la salut tant de les genives com de les dents, llengua, etc.

Recents investigacions han demostrat que glopejar amb col·lutoris bucals a base de clorur de cetilpiridini i / o de povidona iodada tenen una activitat viricida i podrien ajudar a prevenir la infectivitat de COVID-19, tot i que “es necessiten encara assajos clínica per verificar aquesta hipòtesi”, aclareix el professor Herrera, codirector del Grup de Recerca ETEP (Etiologia i Terapèutica de les Malalties Periodontals) de la UCM i expresident de SEPA.
Font de l’article: Sepa (https://www.sepa.es)
Mim és +, Mim és Badalona

No Comments

Post A Comment

Estem aquí per ajudar-te :)